Μερικές απλές συνήθειες για να βοηθήσουμε το γάμο ή τη σχέση μας

Μερικές απλές συνήθειες για να βοηθήσουμε το γάμο ή τη σχέση μας

 

Όταν για πρώτη φορά δοκίμασα έναν άλλο τρόπο χαιρετισμού προς τον άντρα μου επιστρέφοντας από τη δουλειά, με κοίταξε για κάμποση ώρα παράξενα!!!

Ακολουθώντας μια επινόηση του Quentin Hafner αμερικανού θεραπευτή ζευγαριών που έκανε για τη σύντροφό του, γυρνώντας στο σπίτι του από τη δουλειά, είπα το πολύ απλό.

– Τι ωραίο είναι να γυρνώ στο σπίτι και να είσαι εδώ, έτοιμος να μοιραστείς μαζί μου πως πέρασα τη μέρα μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που σε έχω δίπλα μου!!

Μετά το ξάφνιασμα, χαμογέλασε και με κοίταξε τρυφερά. Έκτοτε φροντίζω να το λέω και αλλάζει η διάθεσή μας. Έτσι, τις περισσότερες φορές, συνεχίζουμε μια καλύτερη επικοινωνία, χωρίς άμυνες και εντάσεις.

Ο Bill Doherty, καθηγητής οικογενειακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αναφέρει ότι είναι σημαντικό στο γάμο σας να επιλέξετε το σωστό άτομο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει μια στρατηγική για να μείνετε ευτυχισμένοι. Μια σημαντική του φράση είναι “το συνειδητοποιημένο το ζευγάρι” («the intentional couple»), με την οποία αναφέρεται στο ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι κάνουμε και πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για να καλλιεργήσουμε τα θετικά στη σχέση μας.

Αναφέρω παρακάτω μερικές συμβουλές από το Gottman Institute που μπορεί να εμπλουτίσουν και να αλλάξουν τη σχέση μας:

Ο τρόπος που χαιρετάμε το σύντροφό μας όταν φεύγουμε ή όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά, επηρεάζει σημαντικά τη σχέση μας. Ο καθένας μας, ανάλογα με την προσωπικότητα και τη σχέση του μπορεί να βρει το δικό του τρόπο να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα ώστε να συνεχίσουν το υπόλοιπο της μέρας τους.

Λίγα λεπτά ουσιαστικής επικοινωνίας για τη μέρα του καθενός, μας φέρνει πιο κοντά. Μετά το φαγητό για παράδειγμα, λίγος χρόνος για συζήτηση χωρίς περισπασμούς για το πώς πέρασε ο καθένας τη μέρα του αποτελεί μια ουσιαστική επικοινωνία. Γνωρίζουμε ότι τρέχουμε με πολλές υποχρεώσεις και όταν επιστρέφουμε σπίτι μας προσπαθούμε να μιλήσουμε αποσπασματικά, την ώρα του φαγητού ή μαζεύοντας τα πιάτα, ή κάνοντας παράλληλα και κάτι άλλο. Αυτή η συνήθεια δεν αποτελεί ουσιαστική επικοινωνία. Μπορούμε να συμφωνήσουμε, έστω για μισή ώρα μετά το φαγητό, να μιλήσουμε για τη μέρα μας χωρίς περισπασμούς. Ο Doherty αναφέρει ότι με τη δική του γυναίκα καθιέρωσαν μετά το φαγητό να την παίρνει για λίγο αγκαλιά και να συζητάνε για το πώς πέρασαν τη μέρα τους.

Μια άλλη συνήθεια που ενισχύει τη σχέση μας είναι το να λέμε κάθε μέρα κάτι θετικό για τον σύντροφό μας.

Στην ψυχοθεραπεία σήμερα το μοντέλο εκτίμησης (appreciative model) αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ατόμου ή του ζευγαριού. Ο θεραπευτής βοηθάει το άτομο ή το ζευγάρι να δει τα θετικά τους στοιχεία και να τα αναδείξει. Μέσα από τη διαδικασία αυτή οι συμβουλευόμενοι ενισχύουν περισσότερο τις καλές τους ιδιότητες και μειώνουν σιγά σιγά τις αρνητικές. Είναι καταπληκτικό να βλέπεις τα πρόσωπα των ζευγαριών, που ενώ είναι σκυθρωπά ερχόμενοι για βοήθεια στη σχέση τους, να φωτίζονται όταν τους ρωτάς να πούνε για τα θετικά στοιχεία που είχε ο σύντροφός τους όταν τον επέλεξαν ή που έχει και τώρα.

Αμέσως ανοίγει μια άλλη αυλαία και ένας άλλος τρόπος που μπορούν να δούνε ο ένας τον άλλον.

 

Θα ήθελα εδώ να μοιραστώ μαζί σας τη δήλωση που μου έκανε η Μαρία, σε μια συνεδρία που κάναμε για να ξεπεράσει τη θλίψη από το θάνατο του άντρα της.

Ήταν κατάκοιτος τους τελευταίους 6 μήνες και τον εξυπηρετούσε η ιδία όλο αυτό το διάστημα. Μιλούσε με δυσκολία και συνεννοούνταν κυρίως με νοήματα και γραπτά.

Στην ερώτησή μου: – Τι είναι αυτό Μαρία που σου λείπει περισσότερο τώρα,

η απάντηση ήταν: – Η χαρά στα μάτια του όταν με αντίκριζε. Κανένας άλλος δεν δείχνει την ίδια χαρά όταν με βλέπει.

 

Μέσα στη ρουτίνα του γάμου και της καθημερινότητας συνήθως θεωρούμε ως δεδομένα τα καλά που έχει ο σύντροφός μας και ρίχνουμε το φακό και παραπονιόμαστε για τις αδυναμίες του. Αρχίζει έτσι μια γκρίνια και μιζέρια που «σκοτώνει» τη σχέση. Εύκολα π.χ. μπορούμε να πούμε –τα μαλλιά σου θέλουν πλύσιμο–, και δύσκολα να πούμε –τι ωραίος(α) που είσαι όταν λάμπουν από καθαριότητα τα μαλλιά σου. Ή τι ωραία που έρχομαι σπίτι και είσαι χαμογελαστός …

Οι μικρές αυτές συνήθειες στο γάμο μας δεν θέλουν πολύ χρόνο, απλά θέλουν μια άλλη οπτική να βλέπουμε τα πράγματα και να μάθουμε σιγά – σιγά να μιλάμε μια άλλη γλώσσα. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο τρόπος που μιλάμε δημιουργεί και μια πραγματικότητα.

 

Βάσω Παπαδιώτη–Αθανασίου
Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια