Ποιοι Είμαστε

Το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ.) είναι πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο από την EFTA-TIC (Επιμελητήριο Κέντρων Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας), την Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής (European Association for Counselling).

Το Κε.Συ.Θε.Σ. λειτουργεί από το 2010  ως κέντρο επαγγελματικής πιστοποιήσης για ειδικούς ψυχικής υγείας. Από το 2015 λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη κα Βασιλική Παπαδιώτη – Αθανασίου, τέως Αν. καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων, Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα των συγγραμμάτων «Οικογένεια και Όρια: Συστημική Προσέγγιση» και «Σχολές Οικογενειακής Θεραπείας» (σε συνεργασία με τη Λία Σοφτά – Nall). 

Χαιρετισμός της Βάσως Παπαδιώτη - Αθανασίου

Ως επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου και του Τετραετούς Προγράμματος, σας καλωσορίζω στο χώρο της Συστημικής Θεραπείας. Μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες μου είμαστε δίπλα στους αποφοίτους και εκπαιδευόμενους του Κέντρου μας.

Όραμά μου για τη δημιουργία του Κέντρου αυτού ήταν να εκπαιδεύσουμε στη Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία άτομα από το χώρο ψυχικής υγείας, τα οποία είτε τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, είτε εργάζονται ήδη στο χώρο αυτό. Να μεταδώσουμε επίσης τον Συστημικό τρόπο σκέψης και τις αρχές συμβουλευτικής, σε άτομα που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Οι αναζητήσεις μου στο χώρο της ψυχοθεραπείας, μετά τη βασική μου εκπαίδευση στην Ελλάδα, με πρώτη δασκάλα μου την Χάρις Κατάκη, με οδήγησαν το 2003 στη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία στην κλινική του Tavistock και του Birkbeck College, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Λονδίνο και λίγα χρόνια αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Colorado της Αμερικής, όπου συμμετείχα ως καλεσμένη ακαδημαϊκός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marriage and Family Therapy. Την εκπαίδευση σε αυτή τη νέασχολή ψυχοθεραπείας, σε συνεργασία με άλλους αξιόλογους συνεργάτες μου, μετά την αποχώρησή μου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα ψυχολογίας, θέλησα να μεταφέρω στην Ελλάδα και αρχικά στην πόλη που ζω, τα Ιωάννινα και την ευρύτερη Β. Δ. Ελλάδα και σήμερα και στην Αθήνα. Η Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία εκτός του ότι είναι μια ολοκληρωμένη σχολή ψυχοθεραπείας, είναι και ένας ευρύτερος τρόπος σκέψης και προσέγγισης της γνώσης, μια επιστημολογική προσέγγιση, της οποίας οι αρχές αξιοποιούνται και από πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως η κοινωνιολογία, η οικονομία, η ιατρική, η περιβαλλοντολογία κ.α. στην ερμηνεία των θεμάτων που διερευνούν. Σε προσωπικό επίπεδο, ο συστημικός τρόπος σκέψης μας βοηθάει να είμαστε καλύτεροι με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους, «μας ωριμάζει» σαν ανθρώπους. Ιδιαίτερα σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, μας βοηθάει να αναλάβουμε την ευθύνη μας σαν άτομα και ως λαοί για την επιβίωση και το ευ ζην του πλανήτη γη και των ανθρώπων που φιλοξενεί. Ως εκ τούτου μια φιλοδοξία δική μου και των συνεργατών μου, είναι εκτός από μια πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση στη συστημική –οικογενειακή ψυχοθεραπεία, να μπορέσουμε διαδώσουμε τον συστημικό τρόπο σκέψης και τη συστημική γνώση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Βασικοί Συνεργάτες του Κέντρου

Η Κατερίνα Αθανασίου είναι πιστοποιημενη Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια, εξειδικευμένη στη Συστημική Συμβουλευτική, στην προσωπική ανάπτυξη, στη Θεραπεία Οικογένειας και οικογενειακών επιχειρήσεων και στο Νευρο- Γλωσσικό Προγραμματισμό (Reframe Greece). Είναι μέλος στο δίκτυο της HEAP (Hellas Employee Assistance Programs), τακτικό μέλος της EFTA (European Family Therapist Association), μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής.Έχει Διδακτορικό στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μάρκετινγκ από το Middlesex University, London και πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μετέπειτα σπουδές της στο Appreciative Inquiry, στη Θεραπεία Ανθρωπίνων Συστημάτων και στο NLP.Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος ΔΣ της Κε.Συ.Θε.Σ. (Κέντρο Συστημικής Θεραπείας & Συμβουλευτικής), αναγνωρισμένο μέλος της EFTA (European FamilyTherapist Association). Έχει ιδρύσει το 1ο κέντρο Εμπλουτισμένης Εκπαίδευσης για παιδιά και γονείς στην Ελλάδα, ενώ εισήγαγε και ανέπτυξε το πρόγραμμα Εμπλουτισμένης Εκπαίδευσης FasTrackids στην Ελλάδα (2004-2015).

Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Tομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων. Από το 2010, μετά την παραίτησή της από το Παν/μιο Ιωαννίνων, επιστημονική υπεύθυνη στο Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στα Ιωαννινα Από τον Αύγουστο του 2015, έχει υπό την εποπτεία της το Κέντρο Εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική (ΚεΣυΘεΣ) (www.kesythes.gr, kesythes@gmail.com), στο οποίο γίνεται εκπαίδευση ατόμων από το χώρο ψυχικής υγείας στη συστημική – οικογενειακή θεραπεία Από τον Mάρτιο του 1993 ως τον Φεβρουάριο του 1996 συνεργάστηκε στη συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα και ομάδες στο Συμβουλευτικό και Ψυχολογικό Iνστιτούτο Ιωαννίνων (Εταιρεία μη κερδοσκοπική). Το 2004 συμμετείχε στο πρόγραμμα που οργάνωσε το ΙΔΕΚΕ «Συμβουλευτική Γονέων», για την επιμόρφωση των Εκπαιδευτών που θα στελέχωναν τις Σχολές γονέων. Έχει πολλές ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε επιστημονικά Συνέδρια. Η ερευνητική και κλινική της δουλειά εστιάζεται κυρίως στο χώρο της εξελικτικής ψυχολογίας και της συστημικής-οικογενειακής ψυχοθεραπείας.

Βάσω Ανδρούτσου: Ευγενική οργανωτική και τεχνική υποστήριξη

Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Χαρισματικών Παιδιών και της Ανήκειν ΚοινΣΕπ, Εργαστηριακό Μέλος Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εκπαιδεύτρια, Μέλος της EFTA

Ειρήνη Ράγκου: Οργανωτική υποστήριξη

Απόφοιτη Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Υποψήφια Συστημική Σύμβουλος.

Ελευθερία Τσίτου: MSc, Ψυχοπαιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Η Ελευθερία Τσίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Παιδαγωγική & Ψυχολογία. Από το 2010 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την κα. Βασιλική Παπαδιώτη-Αθανασίου στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής, όπου εκπαιδεύτηκε στη συστημική-οικογενειακή θεραπεία,
αναλαμβάνει περιστατικά συμβουλευτικής υποστήριξης και παρέχει μαθήματα-σεμινάρια με βάση τη συστημική προσέγγιση. Επίσης, έχει ειδικευθεί στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, στο Personal Life Coaching, στην Ειδική Αγωγή και τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο ως εξωτερική συνεργάτης του προγράμματος Αριάδνη

Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στις Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ και ως εκπαιδεύτρια/κοινωνική φροντίστρια Ειδικής Εκπαίδευσης στο Οικοτροφείο «Νέα Αρχή» της TACT HELLAS. Επιπλέον, εργάστηκε ως παιδαγωγός στην Κιβωτό του Κόσμου, στο παράρτημα της 

Φώτης Ντάγκας: MSc, Ψυχολόγος Παιδιού και Εφήβου

Ο Φώτης Ντάγκας (BSc, MSc) είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου. Αποφοίτησε το 2019 από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αργότερα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου, στο Πανεπιστήμιου του Leiden στην Ολλανδία. Από το 2019, έχει εργαστεί ως προπτυχιακός ερευνητικός βοηθός στην έρευνα EXPLAIN του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου. Επιπλέον, υπήρξε ερευνητικός βοηθός υπό την εποπτεία της Pr. Dr. Carolien Rieffe, στο ερευνητικό της εργαστήριο (Focus on Emotions Lab) στην Ολλανδία. Επίσης έχει εργαστεί ως ψυχολόγος σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ιωάννινα. Από το 2019 είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Κατά την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε εθελοντής σε δομές παιδικής προστασίας και κέντρα στήριξης παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Παράλληλα συνεχίζει συνεχώς να επιμορφώνεται. Πλέον πραγματοποιεί την εξειδίκευση του στη συστημική ψυχοθεραπεία. Από το 2022, είναι συνεργάτης του Κέντρου  Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (ΚΕ.ΣΥ.ΘΕ.Σ.) στο ερευνητικό πεδίο του Κέντρου.

Photo Gallery