Σεπτέμβριος: Ο μήνας της προσαρμογής και της οργάνωσης

O Σεπτέμβριος, για πολλούς από εμάς, λειτουργεί λίγο σαν τον Ιανουάριο. Είναι ο μήνας που παίρνουμε αποφάσεις για την υπόλοιπη χρονιά. Ο μήνας που αρχίζουμε να υλοποιούμαι αυτά που έχουμε σκεφτεί το καλοκαίρι.

Είναι η εποχή που επανεξετάζουμε τα αποτελέσματα του προηγούμενου 9μήνου και κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις, το finaltuning, για το τελευταίο 3μηνο του έτους. Άλλοι παίρνουν αποφάσεις τύπου: «Αυτή τη χρονιά θα γραφτώ γυμναστήριο, αγγλικά, κινέζικα, χορό» κ.ο.κ. Βέβαια άλλοι τα υλοποιούν, ενώ άλλοι μένουν στο «θέλω να»…

Όσοι είστε γονείς, καθώς φτιάχνετε το πρόγραμμα των παιδιών για τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια, μην παραλείψετε να φτιάξετε και το δικό σας και να το εντάξετε μέσα στο πρόγραμμα των παιδιών. Για παράδειγμα, μάθημα τένις ο Κωσταντίνος κάθε Τρίτη 6-7, τένις ή περπάτημα γύρω από το γήπεδο η μαμά, την ίδια ώρα (η οποία διαρκώς παραπονιέται ότι δεν έχει χρόνο για άθληση, αλλά βαριέται και να βάλει τα αθλητικά της και προτιμά την ψιλοκουβεντούλα με καφέ με τις άλλες μαμάδες!).

Όσοι δεν είστε γονείς, σας προτείνω να λειτουργήστε όπως στο σχολείο, σαν ξεκίνημα ακαδημαϊκής χρονιάς. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας, γεμίζοντας τις ελεύθερες ώρες σας από την δουλειά (ότι απομένει τέλος πάντων) με ό,τι σας ευχαριστεί και απολαμβάνετε. Γενικά πάντως τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να:
• Επενδύστε στον εαυτό σας.
• Διατηρήστε σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σας.
• Βελτιώστε την φυσική σας κατάσταση, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε.
• Φροντίστε την προσωπική σας υγεία & ευεξία.
Γιατί αν δεν το κάνετε εσείς, ποιος θα το κάνει για εσάς;;;

Σας προτείνω να σκεφτείτε και να βάλετε ένα νέο στόχο σε κάθε έναν από τους ακόλουθους τομείς:

1. Διατροφή: Τι διατροφικές συνήθειες θέλω να έχω; Είμαι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματά μου; Τι θα ήθελα να αλλάξω από σήμερα στη διατροφή μου;
Για παράδειγμα να ξεκινήσω να πίνω κάθε πρωί χλιαρό νερό με λεμόνι ή να πετάξω από πάνω μου 5 κιλά! Μικρός ή μεγάλος στόχος, δεν έχει σημασία, αρκεί να τον ακολουθήσεις. Εάν δεν μπορείς μόνος σου πάρε βοήθεια, από έναν ειδικό.

2. Άσκηση: Πόση οργανωμένη άσκηση έχω στην καθημερινότητά μου; Πώς μπορώ να εξασκώ το σώμα μου, μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμά μου; Πώς θα καταφέρω να γραφτώ σε γυμναστήριο ή να βάλω 1-2 φορές την εβδομάδα εκδρομή με τα παιδιά ή με φίλους στη φύση. Θυμάμαι πάντα την συμβουλή της μαμάς μου: «Παιδί μου, πάντα να είσαι γραμμένη σε ένα γυμναστήριο!»

Κάνε δώρο στον εαυτό σου λοιπόν την εγγραφή σου σε ένα γυμναστήριο τώρα! Οι επιλογές άπειρες και για όλα τα πορτοφόλια. Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου, να σηκωθεί από τον καναπέ. Είναι 100% σίγουρο ότι μετά τη γυμναστική θα νιώσεις καλύτερα και ότι το σώμα σου σύντομα θα σου ανταποδώσει το καλό που του προσφέρεις!

3. Χαλάρωση / Ξεκούραση / Διασκέδαση: Στο βαρύ πρόγραμμά σας φροντίστε να έχετε αφήσει αρκετό χρόνο για να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε. Η επαφή με την φύση, μπορεί να σας χαλαρώσει βαθιά και πραγματικά. Για αυτό φροντίστε να κάνετε τακτικά περιπάτους, αθλητισμό, κολύμπι ό,τι άλλο επιθυμείτε είτε σε υπαίθριους ανοιχτούς χώρους, είτε μέσα στη φύση.

Η κοινωνικότητα είναι επίσης σημαντική για την ψυχική σας υγεία. Σε μία εποχή που ο εαυτός μας ανακηρύσσεται σε πρώτη προτεραιότητα, όσο σημαντική είναι η επιλογή της μοναχικότητας, τόσο είναι ανάγκη μας και οι κοινωνικές επαφές.

Σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες σας κάνουν να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε επαφή με τους άλλους. Τι θα σας άρεσε να μάθετε ή να εξασκήσετε;Ίσως ένα ομαδικό άθλημα, η συμμετοχή σας σε μια σχολή χορού ή σε μια χορωδία, ή ένα σεμινάριο μαγειρικής. Ό,τι κ αν είναι αυτό, βρείτε χρόνο να το κάνετε. Βάλτε το στα προγράμματά σας και θα δείτε ότι θα βρεθεί χρόνος, αν το θέλετε πραγματικά και το εντάξετε στο πρόγραμμά σας.

4. Προσωπική ανάπτυξη: Επειδή όλα ξεκινούν από μέσα μας, φροντίστε κάθε χρόνος της ζωής να είναι καλά ξοδεμένος (wellspent)! Προσωπικά πιστεύω ότι μεγαλώνω, εκτός από αύξηση των νούμερων στη ζωή μου, σημαίνει ωριμάζω και βελτιώνομαι συνεχώς. Βάλε στόχο να μάθεις κάτι καινούριο φέτος. Να ασχοληθείς με την αυτογνωσία σου. Να βελτιώσεις ή να αναπτύξεις κάποιες ικανότητές σου.
Υπάρχουν πολλά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης που μπορείς να βρεις.

Η κοινωνική συνεισφορά είναι επίσης ένας σπουδαίος τρόπος για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Βρείτε μια τοπική οργάνωση που σας ενδιαφέρει και γίνεται ενεργό μέλος της. Ίσως κάποια που προάγει τον πολιτισμό, τις τέχνες ή το περιβάλλον, ή εργάζεται με παιδιά και νέους. Η θετικότητα και το συντροφικό πνεύμα που μπορείτε να κερδίσετε βοηθώντας άλλους, αποτελούν βασικές πτυχές της πνευματικότητας και της προσωπικής σας ανάπτυξης.

Και κάτι τελευταίο. Πρόσεχε με ποιους συναναστρέφεσαι! Όποιοι και αν είναι οι άνθρωποι στην καθημερινότητά σας, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον έναν πνευματικό άνθρωπο στο περιβάλλον σας. Περάστε ώρα με ανθρώπους που θαυμάζετε! Η στάση τους θα σας εμπνεύσει και θα σας γαληνέψει.

Κάθε λεπτό μαζί τους αξίζει!

Καλή προσαρμογή λοιπόν.

Να είστε όλοι καλά!

Dr. Kate

Από την Δρ. Κατερίνα Αθανασίου,

συνεργάτη και συνιδρύτρια του Κε.Συ.Θε.Σ.