Γνωρίστε μας

Χαιρετισμός της Βάσως Παπαδιώτη - Αθανασίου, Επιστημονικής υπεύθυνης του ΚΕΣΥΘΕΣ

Καλωσορίσατε στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής. 

Όραμά μου για τη δημιουργία του Κέντρου αυτού ήταν να εκπαιδεύσουμε στη Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία άτομα από το χώρο ψυχικής υγείας, τα οποία είτε τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, είτε εργάζονται ήδη στο χώρο αυτό. Να μεταδώσουμε επίσης τον Συστημικό τρόπο σκέψης και τις αρχές συμβουλευτικής, σε άτομα που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Οι αναζητήσεις μου στο χώρο της ψυχοθεραπείας, μετά τη βασική μου εκπαίδευση στην Ελλάδα, με οδήγησαν το 2003 στη συμμετοχή μου στο
πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία στην κλινική του Tavistock και του Birkbeck College, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Λονδίνο και λίγα χρόνια αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Colorado της Αμερικής, όπου συμμετείχα ως καλεσμένη ακαδημαϊκός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marriage and Family Therapy. Την εκπαίδευση σε αυτή τη νέασχολή ψυχοθεραπείας, σε συνεργασία με άλλους αξιόλογους συνεργάτες μου, μετά την αποχώρησή μου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα ψυχολογίας, θέλησα να μεταφέρω στην Ελλάδα και αρχικά στην πόλη που ζω, τα Ιωάννινα και την ευρύτερη Β. Δ. Ελλάδα και σήμερα και στην Αθήνα.

Η Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία εκτός του ότι είναι μια ολοκληρωμένη 
σχολή ψυχοθεραπείας, είναι και ένας ευρύτερος τρόπος σκέψης και προσέγγισης της γνώσης, μια επιστημολογική προσέγγιση, της οποίας οι αρχές αξιοποιούνται και από πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως η κοινωνιολογία, η οικονομία, η ιατρική, η περιβαλλοντολογία κ.α. στην ερμηνεία των θεμάτων που διερευνούν.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο συστημικός τρόπος σκέψης μας βοηθάει να είμαστε καλύτεροι με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους, «μας ωριμάζει» σαν ανθρώπους. Ιδιαίτερα σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, μας βοηθάει να αναλάβουμε την ευθύνη μας σαν άτομα και ως λαοί για την επιβίωση και το ευ ζην του πλανήτη γη και των ανθρώπων που φιλοξενεί.

Ως εκ τούτου μια φιλοδοξία δική μου και των συνεργατών μου, είναι εκτός από 
μια πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση στη συστημική –οικογενειακή ψυχοθεραπεία, να μπορέσουμε διαδώσουμε τον συστημικό τρόπο σκέψης και τη συστημική γνώση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Ως επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου και του Τετραετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης, σας καλωσορίζω στο χώρο της Συστημικής Θεραπείας και Εκπαίδευσης, μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες μου, είμαστε δίπλα στους αποφοίτους και εκπαιδευόμενους του Κέντρου μας.