Ελευθερία Τσίτου

Msc, Ψυχοπαιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων​

Η Ελευθερία Τσίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Παιδαγωγική & Ψυχολογία. Από το 2010 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την κα. Βασιλική Παπαδιώτη-Αθανασίου στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής, όπου εκπαιδεύτηκε στη συστημική-οικογενειακή θεραπεία,
αναλαμβάνει περιστατικά συμβουλευτικής υποστήριξης και παρέχει μαθήματα-σεμινάρια με βάση τη συστημική προσέγγιση. Επίσης, έχει ειδικευθεί στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, στο Personal Life Coaching, στην Ειδική Αγωγή και τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο ως εξωτερική συνεργάτης του προγράμματος Αριάδνη.

Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στις Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ και ως εκπαιδεύτρια/κοινωνική φροντίστρια Ειδικής Εκπαίδευσης στο Οικοτροφείο «Νέα Αρχή» της TACT HELLAS. Επιπλέον, εργάστηκε ως παιδαγωγός στην Κιβωτό του Κόσμου, στο παράρτημα της Πωγωνιανής στην Ήπειρο και έχει απασχοληθεί ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα πλαίσια προγραμμάτων του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, της I-participate και της Junior Achievement Greece.

Από τον Ιούνιο του 2016 παρέχει υπηρεσίες στον ανθρωπιστικό τομέα μέσω της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στα πλαίσια δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή της Ηπείρου. Στην ΑΡΣΙΣ έχει προσφέρει μέσα από διάφορους ρόλους με κυρίαρχο αυτόν της συντονίστριας πεδίου. 

Από τον Νοέμβριο του 2017 έχει εστιάσει στην παιδική προστασία ως υπεύθυνη δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (Safe Zone Αγία Ελένη). Από τον Ιανουάριο του 2019 έχει αναλάβει και το ρόλο της Γενικής Συντονίστριας των προγραμμάτων της ΑΡΣΙΣ στην Ήπειρο και από τον Ιανουάριο του 2021 λειτουργεί παράλληλα και ως βοηθός γενικού συντονιστή των Safe Zones της ΑΡΣΙΣ στη Β. Ελλάδα.

Ο εθελοντισμός είναι μία από τις πιο σημαντικές αξίες για εκείνη. Ενδεικτικά έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για την υποστήριξη ατόμων με ζητήματα χρήσης ουσιών, αλκόολ, κ.λπ., στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ιωαννίνων για υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε Ξενώνα Ψυχιατρικών Ασθενών Ν. Χατζηκώστα Ιωαννίνων και είναι ενεργή εθελόντρια στο Περιφερειακό Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2010.

Η διά βίου εκπαίδευση είναι κάτι που υποστηρίζει τόσο για την ίδια όσο και για όλους τους ανθρώπους προκειμένου να υπάρχει (συν)εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτά έχει παρακολουθήσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή, την Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική, την Εκπαίδευση, κ.ά.

Είναι μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Κοινσεπ Συν-Θέτω και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. 

Επικοινωνήστε μαζί μας