Ελένη Τσάκωνα

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Οικογενειακή-Συστημική Θεραπεύτρια

Η Ελένη Τσάκωνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο και από το 2007 ζει και εργάζεται ως ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στα Ιωάννινα. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Κοινωνικής Ψυχιατρικής­-Παιδοψυχιατρικής, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι οικογενειακή-συστημική θεραπεύτρια, απόφοιτη της Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ).

Επιπλέον κομβικές επιρροές – εκπαιδεύσεις υπήρξαν η μαθητεία στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Π. Σακελλαρόπουλος όπου –εκτός άλλων- έλαβε το Δίπλωμα στη θεραπευτική προσέγγιση μέσα από το ψυχοδυναμικό πρίσμα, η επιμόρφωση στο ΕΚΠΑ στην «Ψυχική υγεία Παιδιού και Εφήβου» καθώς και η μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε σε θέματα που άπτονται στην καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Εργάζεται από το 2005, με κύριους σταθμούς δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και δομές που αφορούσαν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Υπήρξε επί σειρά ετών αναπληρώτρια του κλάδου ΠΕ 23 Ψυχολόγων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε ειδικά σχολεία και σε Κ.Ε.Σ.Υ. Σήμερα εργάζεται σε φορέα καταπολέμησης της έμφυλης βίας ως ψυχολόγος με ειδίκευση στα παιδιά. Ιδιωτικά δραστηριοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων από το 2013 και από το 2017 είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της “Συν-Θέτω Κοιν.Σ.Επ.” που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής. Επίσης, από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής ΚΕ.ΣΥ.ΘΕ.Σ. τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και στο συντονισμό ομάδων προσωπικής ανάπτυξης.

Επικοινωνήστε μαζί μας