Γκαντώνα Γεωργία

Msc, Phd Ψυχολόγος, Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Η πρώτη μου επαφή με την Ψυχολογία ήταν το 1994 όταν πέρασα στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησα το 1999 με βαθμό πτυχίου 8,93. Παράλληλα με τις σπουδές μου εξειδικεύτηκα στην Ψυχολογική Αξιολόγηση παιδιών και ενηλίκων, στη Νευροψυχολογική Αξιολόγηση και στη Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.

Καθώς με ενδιέφερε πολύ η Παιδική και Εφηβική Ψυχολογία αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στο μεταπτυχιακό της Σχολικής – Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Απ’ το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό αποφοίτησα το 2002 και ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο.

Με την ολοκλήρωση όμως του μεταπτυχιακού μου και δουλεύοντας ήδη με παιδιά συνειδητοποίησα ότι σε μεγάλο βαθμό οι δυσκολίες των παιδιών έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί η οικογένειά τους. Έτσι ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στην Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το 2007 υποστήριξα τη διδακτορική μου διατριβή και λίγο αργότερα ολοκλήρωσα και την εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Έχοντας ήδη επιστρέψει στην Αθήνα άνοιξα ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου δουλεύοντας συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

Στη φάση εκείνη εμπλούτισα σημαντικά την κλινική μου εμπειρία μέσα απ’ την εργασία μου ως ψυχολόγος στο οικοτροφείο Έπακμος, δομή του Ψυχαργώς, το οποίο φιλοξενούσε εφήβους και ενήλικες που είχαν νοσηλευτεί σε δημόσια ψυχιατρεία. Εκεί δούλεψα πέντε χρόνια εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία πολυεπίπεδης παρέμβασης βασισμένη σε αρχές των Γενικών Συστημάτων.

Παράλληλα, προχώρησα στην εκπαίδευση ενηλίκων διδάσκοντας μαθήματα ψυχολογίας στο Mediterranean College, σε ΙΕΚ και ΚΕΚ απ’ το 2005 έως το 2010 και μέχρι και σήμερα είμαι εκπαιδεύτρια Συστημικών Ψυχοθεραπευτών στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΕΣΥΘΕΠΑΣ σε Αθήνα και Γιάννενα.

Καθώς ο δρόμος για να γίνει κάποιος καλός ψυχοθεραπευτής περνά απ’ την προσωπική του ψυχοθεραπεία αποτέλεσα μέλος θεραπευτικής ομάδας πέντε χρόνια, εκ των οποίων τα δύο τελευταία ήταν στο ΑΚΜΑ, το πιο παλιό κέντρο στην Ευρώπη που εφάρμοσε την οικογενειακή θεραπεία. Επίσης, έχω κάνει πάνω από τέσσερα χρόνια ατομικής ψυχοθεραπείας.

Το 2012 μετακόμισα στην Πρέβεζα, όπου και άρχισα να ιδιωτεύω πάλι ως ψυχολόγος. Συγχρόνως, έχω συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς διδάσκω μαθήματα Ψυχολογίας στα τμήματά του και παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Γραφείο Διασύνδεσης.

Τα τελευταία χρόνια η ερευνητική μου δραστηριότητα επικεντρώνεται στη μελέτη της συμβολής των σημαντικών συστημάτων σχέσεων του ατόμου (π.χ. οικογένεια, φίλοι) στη βελτίωση της λειτουργικότητάς του (κοινωνική, συναισθηματική, ακαδημαϊκή/επαγγελματική κτλ) και σε έρευνες δράσεις για την εφαρμογή συστημικών μεθόδων. Έχω παρουσιάσει πολλά απ’ τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα σε συνέδρια και σε δημοσιεύσεις (βλέπε δημοσιεύσεις). Παράλληλα, είμαι μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και της European Family Therapy Association (EFTA).

Επικοινωνήστε μαζί μας