Η Δρ. Άρτεμις Γιώτσα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης (International Society for Interpersonal Acceptance-Rejection).
Επίσης, είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Yπεύθυνη της Ειδίκευσης “Ψυχολογία στην Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ιδίου Τμήματος.
Είναι αριστούχος απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1998 πρώτη στο έτος της. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εκπόνησε, με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), τη Διδακτορική της Διατριβή στην Κοινωνική Ψυχολογία, με θέμα τη διαπολιτισμική μελέτη των Οικογενειακών Συστημάτων, η οποία αξιολογήθηκε με Άριστα.
Διετέλεσε, Επιστημονική Σύμβουλος του έργου «Σχολές Γονέων», του Υπουργείου Παιδείας-ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επί μία δεκαετία (2005-2015), το οποίο υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με τεράστια αποδοχή και επιτυχία σε χιλιάδες γονείς παιδιών και εφήβων και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον υπήρξε και επιστημονική συνεργάτης σε άλλα 25 ερευνητικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί επίσης, με Δήμους και Μουσεία υλοποιώντας προγράμματα για Γονείς, Παιδιά και Ειδικούς.
Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, για το οποίο έχει βραβευτεί με τέσσερις διεθνείς διακρίσεις. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία, έχει πολλές επιμέλειες επιστημονικών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους σε τομείς όπως η Οικογενειακή Ψυχολογία, η Ψυχολογική αξιολόγηση, η Συμβουλευτική Γονέων, Εφήβων, Ενηλίκων και Επαγγελματιών.
Μεταξύ άλλων, είναι συγγραφέας της κλίμακας “Family Roles Questionnaire”, η οποία έχει διαπολιτισμική εγκυρότητα και έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο «Family across cultures: a 30 nation psychological study», το οποίο δημοσιεύθηκε από το Cambridge University Press και απέσπασε το 2007 το βραβείο Ursula Gielen Global Psychology Book Award of the International Psychology Division (52) of the American Psychological Association.
Έχει βραβευθεί με τον τιμητικό τίτλο Outstanding Book Editor Award 2014 από το ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ Untested ideas Research Center και έχει λάβει μέρος με περισσότερες από εκατό (100) επιστημονικές ανακοινώσεις σε Διεθνή και Πανελλήνια συνέδρια, καθώς και ημερίδες.
Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων που μετέφρασε και προσάρμοσε στα ελληνικά το πρόγραμμα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας «ACT/Μικροί Μεγάλοι Μαζί Εναντίον της Βίας» (ACT/Adults and Children Together Against Violence), το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων.
Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ψυχολόγων για την Ηθική και τη Δεοντολογία (Member of Board of Ethics, European Federation of Psychologists Association/EFPA), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Member of Task Force of Human Rights, European Federation of Psychologists Association/EFPA).
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ΕΛΨΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας, της International Society of Interpersonal Acceptance and Rejetion, της International Association of Cross Cultural Psychology, της International Association of Applied Psychology.
Έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες στο ευρύ κοινό, και συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας (τύπο, ίντερνετ).
Εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας και από το 1998 ασκεί στην Αθήνα Διαγνωστικό και Θεραπευτικό έργο με Παιδιά, Εφήβους, Ενηλίκους, Ζευγάρια και Οικογένειες.